در سالهای اخیر بحث ارز دیجیتال به یکی از دغدغه های بسیاری از شهروندان بدل شده است. عده ای از حباب بودن ارزهای دیجیتال صحبت می کنند و عده ای دیگر آینده شگفت انگیزی برای آن ها در نظر می گیرند. در این مقاله آینده این واحد پولی جدید را بصورت کامل مورد بررسی قرار می دهیم.
بسیاری از اقتصاددانان ایرانی، نگاهی مثبت به بیت کوین دارند. هرچند در اینجا درمورد «بیت کوین» سخن میگوییم، اما بحثی که مطرح میشود را می توان به سایر ارزهای دیجیتال تعمیم داد. در سال های گذشته رشد ارزهای دیجیتال به قدری شدید بود که هیچ سرمایهگذار جهانی بخصوصاً کسانی که در بازار ارز فعالیت میکردند، نمیتوانستند نسبت به این نرخ رشد خارق العاده بیتفاوت بمانند، از همین رو سال ۲۰۱۷ را نقطه عطفی برای ارزهای دیجیتال در نظر می گیریم.
در حال حاضر حجم ارزهای دیجیتال که در بازار جهانی در گردش است، بسیار محدود بوده و شاید بتوان گفت در مقابل پولهای رایج جهان که به آنها فیات (fiat currency) گفته میشود بسیار ناچیز به شمار می رود. ولی نباید فراموش کرد که سرعت رشد پولهای دیجیتال بسیار سریع است، هم از نظر تعداد و هم از نظر حجم. تا انتهای سال 2018 تعداد ارزهای دیجیتال به بیش از 2800 ارز رسید، هرچند که بخش قابل توجهی از آنها رسمیت پیدا نکردهاند و وارد گردش اقتصاد نشدهاند، اما این امر نشان میدهد که چگونه ارزهای دیجیتال به مرکز توجه کشورها، سازمانها و ایده های نوآورانه تبدیل شده است.
ویژگی منحصر به فرد ارزهای دیجیتال این است که هیچگونه نظارتی و سیاست گذاری بر روی آنها انجام نمیشود، مگر از طریق پروتکلی که در ابتدا مورد توافق توسعه دهندگان آن قرار گرفته، به همین علت است که بازار ارزهای دیجیتال (کریپتوکارنسی) یک بازار بدون تعطیلی است و هر روز هفته و 24 ساعت شبانه روز امکان ترید و خرید و فروش در آن وجود دارد، چراکه هیچ کانون مستقل سیاست گذاری برای تنظیم مبادله این ارزها و تعطیل کردن آنها تبیین نشده است. بر همین اساس می توان گفت که ارزهای دیجیتال دارای یک بازار دموکراتیک و بسیار رقابتی هستند وآنچه در این بازار اتفاق میافتد کاملاً شفاف بوده و هیچگونه طراحی به جز طراحی اولیه در این بازار وجود ندارد. در بازار کریپتوکارنسی هر فردی میتواند تمامی معاملات انجام شده در سراسر دنیا را توسط پلتفرم های معاملاتی و صرافی های آنلاین مشاهده کند. این میزان از شفافیت به هیچ وجه در بازارهای مالی دیگر نظیر بورس اوراق و بهادار یا فارکس که از پولهای رایج کنونی استفاده می کنند وجود ندارد، به همین علت است که ارزهای دیجیتال مورد استقبال بسیار زیادی در کشورهای مختلف جهان قرار گرفته اند.
از سوی دیگر بانک های مرکزی کشورهای جهان، یکی از مشکلات رمز ارزها را وجود نوسانات زیاد عنوان می کنند و نمی توانند به سادگی آن را به عنوان واحدی برای سرمایه گذاری و یا واحدی برای انجام مبادلات روزمره بپذیرند. این دلیل تا حدودی می تواند درست باشد، اما نباید این نکته مهم را نادیده گرفت که ارزهای دیجیتال بسیار نوپا هستند و در سال های اولیه تولد خود به سر می برند، بنابراین از یک پدیده نوظهور نمیتوان انتظار ثبات داشت. اگر نگاهی به تاریخچه ارزهای دیجیتال بیاندازیم، مشاهده خواهیم کرد که در یک بازه زمان نسبتاً طولانی قبل از سال ۲۰۱۷، این ارزها نوسانات قابل توجهی نداشتند ولی در سال ۲۰۱۷ به یکباره افزایش چشمگیری پیدا کردند و مجددا در سه ماهه ابتدای سال ۲۰۱۸ از یک ثبات نسبی و قابل توجهی برخوردار شدند. پس با فراگیر شدن ارزهای دیجیتال میتوان انتظار داشت که بازار کمنوسانتر و با ثبات تری داشته باشند.
شاید برای شما مفید باشد: چرا نوسانات قیمتی ارزهای دیجیتال زیاد است؟
از طرفی دیگر، بخش قابل توجهی از نوسانات ارزهای فیات را میتوان به دخالت و کنترل بانکهای مرکزی و دولتها منسوب کرد، این در حالی است که در بازار ارزهای دیجیتال هیچ بانک مرکزی و دولتی وجود ندارد که در گردش و تولید آنها دخالت کند و یا به عبارتی بازیگردان آن بازار باشد، بنابر این حجم ارزهای دیجیتال به صورت یک متغیر محاسبهشده درونی افزایش پیدا میکند و با افزایش استقبال سرمایه گذاران میتوان ثبات و پایداری بیشتری برای آنها پیشبینی کرد. مورد دیگر اینکه همانگونه که از پول های فیات به عنوان یک واحد مبادلاتی در سطح اقتصاد ملی و بینالمللی استفاده میشود، از ارزهای دیجیتال نیز میتوان به همین صورت استفاده کرد.
ترید و معامله ارز دیجیتال
یکی از کاربردهای بسیار متداول ارزهای دیجیتال، تریدینگ یا همان خریدوفروش آنهاست. درحال حاضر بسیاری از شرکتهای بزرگ دنیا، بیتکوین را به عنوان سیستم رسمی پرداخت برای خرید کالای شما مورد پذیرش قرار دادهاند. بدیهی است که هرچه ثبات و قانون مندی این ارزها بیشتر و نوسان قیمت آنها کمتر شود، رونق استفاده از آنها در معاملات تجاری و روزمره بیشتر می شود. علاوه بر این پوشش ریسک یکی دیگر از کاربردهای مهم ارزهای دیجیتال به شمار می رود.
یکی از اهداف اصلی و ویژگی های بارز ارزهای دیجیتال، عدم تورم پذیری در برابر التهابات و نوسانات اقتصادی است و چون حجم معاملات آنها با یک قاعده مشخص افزایش پیدا میکند، بانکهای مرکزی و دولت ها نمیتوانند در حجم آنها دخالت کنند و قیمت ارزها را در مقابل یکدیگر بالاتر ببرند. به همین علت است که برخی از سرمایهگذاران، از ارزهای دیجیتال به عنوان ابزاری برای پوشش ریسک همانند طلا استفاده میکنند.
مورد بعدی استفاده از ارزهای دیجیتال مربوط به سوداگری یا سرمایهگذاری میشود. با توجه به اینکه ارزهای دیجیتال بسیار پرنوسان و همینطور سود آور هستند، اغلب تریدرها سرمایه خود را از بازار فارکس به بازار کریپتوکارنسی منتقل میکنند. شاید بتوان گفت که علت اصلی انفجار قیمت ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۷ همین امر است در آن سال ها شرکتهای بسیار زیادی وارد فعالیت مبادلاتی بر روی این ارزها شدند، این استقبال آنچنان بود که برای اولین بار تمامی شرکتهای عرضهکننده ارز دیجیتال با یک صف طولانی مواجه شده و چون فرایند خرید بصورت مبادله و پسانداز الکترونیکی انجام میشود، بسیاری از شرکتهای توسعه دهنده تمهیدات و زیرساخت های لازم را برای مواجه شدن با چنین استقبالی فراهم نکرده بودند، در نتیجه بازار با افزایش تقاضا روبرو شد و بطور ناگهانی یک انفجار قیمتی در ارزهای دیجیتال بوجود آمد. بررسی های انجام شده توسط مرکز تحقیقات بلاک چین نشان می دهد که اگر فقط 1 درصد بازار فارکس (Forex) در بیت کوین سرمایه گذاری شود، قیمت بیت کوین می تواند به 500 هزار دلار برسد!
آموزش ترید و تحلیل تکنیکال(مبتدی تا حرفه ای)
تهدیدات پیش روی ارز دیجیتال
یکی از انتقادات اساسی که در مورد بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال که به آنها اصطلاحا آلتکوین (altcoin) گفته میشود وجود دارد، نبود پشتوانه لازم برای رسمیت یافتن و مورد قبول قرار گرفتن مردم است. البته همه میدانند که پول های رایج امروزی (ارزهای فیات) بعد از سالهای ۱۹۷۳ و ۱۹۷۴ فاقد پشتوانه بودهاند و پشتوانه پول در بعضی از کشورها در حد چند درصد با طلا و در بعضی از کشورها بدون تعیین پشتوانه بوده است. به عنوان نمونه پول رایج کشوری مثل ونزوئلا فاقد هرگونه پشتوانه است، به همین خاطر است که پول ملی این کشور نوسانات بسیار زیادی را تجربه می کند.
این نکته در مورد ارزهای دیجیتال نیز کاملا صادق است، درست است که ارزهای دیجیتال همانند برخی از ارزهای فیات از پشتوانه طلا برخوردار نیستند، اما میتوان گفت که امنیت بسیار بالا در این ارزها یکی از پارامترهای بسیار مهم در تعیین ارزش آنهاست. همچنین اغلب رمز ارزها بر پایه فناوری بسیار قدرتمندی به نام بلاک چین ایجاد شده اند که امنیت و سرعت آن ها را تضمین می کند.
آینده ارزهای دیجیتال
هر روز اخباری در مورد تایید یک ارز یا قبول یک کشور برای استفاده از آن یا ممنوعیت استفاده از ارزها منتشر می شود که هرکدام از این خبرها میتوانند بر روی قیمت ارزهای دیجیتال تاثیر مثبت یا منفی بگذارند. این مساله را میتوان در حوزه عوامل فاندامنتال یا بنیادی طبقهبندی کرد. از سوی دیگر بسیاری از تریدرهای ارزهای دیجیتال با استفاده از روش های تحلیل تکنیکال اقدام به خرید و فروش بر روی بسترهای آنلاین و صرافی های معتبر می کنند.
پیش بینی می کنیم که در سال 1398 با بازار گستردهتری از ارزهای دیجیتال مواجه باشیم. چراکه سودآوری این حوزه عموم مردم را برای فعالیت در بازار کریپتوکارنسی راغب کرده است. بسیاری از کارشناسان ارزهای دیجیتال در دانشگاههای معتبر جهان، معتقدند که پایههای ارزهای دیجیتال به اندازه کافی محکم شده است و با توجه به موارد فنی نظیر هلوینگ و سختی شبکه، افزایش قیمت این ارزها دور از انتظار نیست. اگرچه تحلیل تکنیکال بلند مدت بیت کوین، از رشد قیمتی به اندازه حداقل 20 هزار دلار سخن می گوید. سایر ارزهای دیجیتال نیز در چند سال گذشته ریزش قیمتی بسیار زیادی را تجربه کرده اند و از نظر تکنیکالی بر روی محدوده های حمایتی معتبری قرار دارند. در نهایت میتوان گفت که آینده ارزهای دیجیتال بسیار روشن خواهد بود و سرمایهگذاری بلندمدت بر روی آن ها میتواند سودآور و مفید باشد.
مطالب مرتبط:
انفجار قیمت بیت کوین دوباره آغاز می شود؟
کامپیوتر کوانتومی تهدیدی برای ارزهای دیجیتال
اثر مرکب در سرمایه گذاری (ارز دیجیتال، بورس، فارکس)
ترید و معامله ارزهای دیجیتال را چگونه شروع کنیم؟
منبع: مرکز تحقیقات بلاک چین