همانطور که میدانید ارز دیجیتال اتریوم توسط برنامه نویس جوان روسی به نام «ویتالیک بوترین» ایجاد شد. بوترین علاوه بر بنیانگذاری مجله «بیت کوین»، به عنوان یکی از اولین افرادی شناخته میشود که به سمت بیت کوین و تکنولوژی بلاک چین روی آورد. او در اواخر سال ۲۰۱۳، به دلیل وجود برخی نواقص در کارکرد بیت کوین، تصمیم گرفت که پلتفرم جدیدی تحت عنوان اتریوم را توسعه دهد. اتریوم یک پلتفرم غیرمتمرکز بر پایه قراردادهای هوشمند و مبتنی بر بلاک چین است که با هدف تبدیل شدن به یک ابرکامپیوتر در سطح جهانی طراحی و پیاده سازی شد. اتریوم کلاسیک نیز از دل شبکه اتریوم بوجود آمد و ویژگیهایی بسیار مشابه اتریوم دارد. در ادامه این مقاله به چگونگی شکل گیری و عملکرد ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک خواهیم پرداخت. با مرکز تحقیقات بلاک چین همراه باشید...
اتریوم کلاسیک چیست؟
اتریوم کلاسیک از فورک اتریوم ایجاد شد. شبکه بلاک چین اتریوم و اتریوم کلاسیک تا پیش از رسیدن به بلاک ۱۹۲۰۰۰۰، یکسان بودند. اما پس از هک DAO و به سرقت رفتن ۵۰ میلیون دلار، گروهی از توسعه دهندگان تصمیم گرفتند که با ایجاد یک فورک، نواقص امنیتی موجود در شبکه اتریوم را بر طرف کنند.
از آنجایی که طرفداران اتریوم مخالف اعمال هاردفورک در شبکه بودند، تصمیم گرفته شد که از شبکه اتریوم بطور کامل جدا شوند و از نسخه قبلی آن استفاده کنند. بنابراین با اعمال یک هارد فورک نسبت به رفع نواقص اتریوم اقدام کردند. در این فرآیند تمامی موجودی حسابها، آدرس کیف پولها و تراکنشهایی که تا آن زمان در شبکه اتریوم انجام شده بود، در شبکه اتریوم کلاسیک نیز ثبت گردید. از زمان انجام این هارد فورک بود که مسیر این دو ارز دیجیتال از هم جدا شد. به بیان دیگر، پس از انجام هارد فورک، بلاک چینها به دو انشعاب تقسیم شدند که به صورت جداگانه عمل میکنند.
ماجرای شکلگیری DAO و حمله DAO چیست؟
DAO مخفف عبارت (Decentralized Autonomous Organization) و به معنی سازمان خودگردان غیرمتمرکز است. این سازمان حدود دو سال پس از انتشار پلتفرم اتریوم ایجاد شد. هدف DAO، سرمایهگذاری و تأمین بودجه پروژههای مختلف در حوزه ارزهای دیجیتالی غیرمتمرکز است که به منظور حذف مفاهیمی نظیر، مدیریت، هیئتمدیره، کارمندان و … بوجود آمد. در واقع نقشهای اصلی در سازمان DAO را سرمایه گذاران به صورت کاملاً مستقل ایفا میکنند.
در تاریخ ۱۶ می ۲۰۱۶، سازمان خودگردان غیرمتمرکز (DAO) به صورت عرضه عمومی به فروش گذاشته شد و توانست به میزان ۱۵۰ میلیون دلار تامین سرمایه کند. این میزان از استقبال در فروش اولیه یک سازمان خودگردان، در زمان خود بی سابقه بود و بسیاری از رکوردهایی که امروز جابجا میشوند، حاصل کاری بود که در آن زمان صورت گرفت.
DAO با عنوان یک قرارداد هوشمند پیچیده و انقلابی برای اتریوم پا به میدان نهاد، اما پس از گذشت مدت کوتاهی یک باگ امنیتی در کدهای DAO کشف شد و بدین وسیله هکرها توانستند بیش از پنجاه میلیون دلار را سرقت کنند. این موضوع سبب شد که تمام جامعه اتریوم دچار تشویش و نگرانی شود. شاید بتوان اصلیترین دلیل بروز این نگرانیها را به سرقت رفتن سرمایهها مربوط دانست اما بخش عمدهای از نگرانیها، ناشی از ایجاد تصوری بود که بلاک چین اتریوم مورد هجوم هکرها قرارگرفته است.
هاردفورک DAO چیست؟
پس از اینکه DAO مورد حمله هکرها قرار گرفت و پنجاه میلیون دلار به سرقت رفت، سرمایهگذاران زیادی از جامعه اتریوم خارج شدند. چرا که DAO با سر و صدای زیادی شروع به کار کرده بود و قرار بود که به یکی از اولین و بزرگترین نرمافزارهای مبتنی بر پلتفرم اتریوم تبدیل شود. از سوی دیگر، اتریوم در مراحل اولیه پیدایش و تولد خود قرار داشت و با انتشار این خبر، قیمت آن با سقوط زیادی همراه شد. کاهش قیمت اتر به این دلیل بود که علیرغم اینکه هکرها کدهای DAO را هک کرده بودند، بازهم حدس و گمانهای بسیاری در مورد هک شدن بلاک چین اتریوم منتشر شد و این موضوع باعث شد تا قیمت اتر نیز بطور محسوسی کاهش یابد.
برای درک بهتر این موضوع پلتفرم اتریوم را به عنوان بستر اینترنت در نظر بگیرید و فرض کنید که وبسایت شما پروژه DAO است، سوال اساسی اینجاست که آیا با هک شدن وبسایت شما به بستر اینترنت آسیبی وارد میشود و امنیت آن زیر سؤال میرود؟ پاسخ واضح است، خیر. قطعا مشکل در کدهای وبسایت شما یا شرکتی است که وبسایت شما را طراحی کرده است. با این وجود اگر وبسایت شما یکی از اولین وبسایتها در سطح اینترنت باشد، در این صورت ممکن است اینترنت فضایی نا امن بهحساب بیاید.
با هک شدنDAO ، اعتبار و نام اتریوم خدشه دار شد. برهمین اساس افراد بسیاری از جامعه اتریوم برای بازگرداندن اعتبار از دست رفته، تصمیم گرفتند که نوعی هارد فورک در شبکه اتریوم ایجاد کنند.
بر اساس آنچه که در مقاله فورک چیست بیان کردیم، در دنیای کریپتوکارنسی به هر تغییر در کدهای منبع (Source Code) و یا بروزرسانی نرم افزار که سبب تغییر و منسوخ شدن قوانین نسخه قدیمی و بوجود آمدن کدهای جدید می شود، هارفورک (Hard Fork) می گویند. از دیدگاه فنی تر به هر تغییر در پروتکل ارز دیجیتال که در آن بلاک ها و تراکنش های نامعتبر قبلی معتبر می شوند هاردفورگ گفته می شود. بنابر این اگر برای ارز دیجیتالی هاردفورک انجام شود، همه کاربران ملزم به اعمال آن هستند.
اتریوم کلاسیک چگونه ایجاد شد؟
زمانی که هارد فورک بر روی شبکه اتریوم اجرا شد، برخی از کاربران که مخالف هاردفورک بودند، نرم افزارهای خود را ارتقا ندادند و تصمیم گرفتند که همچنان به فعالیت خود بر روی شبکه بلاک چین قدیمی اتریوم ادامه دهند. با توجه به اینکه اعمال هارد فورک بین نسخههای بلاک چین جدید و قدیمی ناسازگاری ایجاد میکند، آن دسته از کاربرانی که تصمیم گرفتند بر روی بلاک چین قدیمی باقی بمانند، نام اتر کلاسیک را برای آن انتخاب کردند. با این وجود، اتریوم کلاسیک همچنان همان ویژگیهای اتریوم مانند میانگین زمان تولید بلاک، اندازه و پاداش را دارد و همان فعالیتهای اتریوم نظیر ساخت و گسترش اپلیکیشن های غیر متمرکز و قرارداد های هوشمند را ارائه میکند. در واقع اتریوم کلاسیک همان اتریوم است، اما بر روی بلاک چین قدیمی.
پس از حمله DAO، جامعه اتریوم به دو گروه تقسیم شد:
- آنهایی که میخواستند تا سرمایههای به سرقت رفته سرمایهگذاران را بازگردانند.
- آنهایی که معتقد بودند که بیانیه شرایط و ضوابط DAO باید در هر شرایطی اجرا شود. (اصل "کد قانون است").
افرادی که به انجام فورک اتریوم اعتقاد نداشتند، شروع به نوشتن برنامههای مختلفی بر روی بلاک چین قدیمی اتریوم کردند. از آن زمان تا به امروز، هر دو گروه از جامعه اتریوم اقدامات گستردهای را در مورد این بلاک چینها انجام دادهاند؛ اما باگذشت زمان تفاوتها میان دو نسخه رو به افزایش است.
بیشتر بخوانید:
دیجی بایت (DigiByte) چیست؟ هر آنچه که باید بدانید
بایت کوین (Bytecoin) چیست؟ هر آنچه که باید بدانید
نم (NEM) چیست؟ هر آنچه که باید بدانید
ارز دیجیتال دش (Dash) چیست؟ هر آنچه که باید بدانید
دوج کوین (Dogecoin) چیست؟ هر آنچه که باید بدانید
ورج (Verge) چیست؟ هر آنچه که باید بدانید
نئو (NEO) چیست؟ هر آنچه که باید بدانید
تزوس (Tezos) چیست؟ هر آنچه که باید بدانید
توکن بت (BAT) چیست؟ هر آنچه که باید بدانید
منبع: مرکز تحقیقات بلاکچین