مدیر عامل صندوق بینالمللی پول، تائو ژانگ، با حضور در مدرسه اقتصاد لندن به بررسی مزایا و معایب ارز دیجیتال بانکهای مرکزی (CBDC) پرداخت و عنوان کرد که این موضوع از این جهت قابل توجه است که بدانیم ورود بانکهای مرکزی دنیا به بازار ارزهای دیجیتال چه تاثیری بر این بازار خواهد گذاشت.
مدیر عامل صندوق بینالمللی پول اظهار داشت: ورود بانکها به حوزه ارزهای دیجیتال موجب کاهش هزینههای مبادلاتی و افزایش کارایی فعالیتهای بانکی میشود، چراکه در برخی از کشورها، به دلیل وجود مسائل جئوگرافیک، هزینه مدیریت پول نقد بسیار بالاست. علاوه بر این، به دلیل نبود امکانات بانکی در مناطق روستایی و مناطق محروم، امکان استفاده و بهرهمندی مردم از سیستم بانکی به سختی امکان پذیر میباشد.
مزایای ارز دیجیتال بانک مرکزی
ارز دیجیتال بانکهای مرکزی (CBDC)، به ارزهای دیجیتالی گفته میشود که از سوی یک نهاد مالی دولتی منتشر و کنترل شود. این ارزها که به آنها ارزهای دیجیتال ملی نیز گفته میشود، یکی از مصادیق سیستم پرداخت دیجیتال عمومی میباشند. در واقع سیستمهای پرداخت دیجیتال عمومی زمانی به طور کامل عملیاتی خواهد شد که بانکهای مرکزی وارد این سیستم شوند.
رئیس صندوق بینالمللی پول معتقد است که ارز دیجیتال بانکهای مرکزی میتواند به عنوان ابزاری قدرتمند برای ثبات بیشتر و تقویت سیاستهای پولی بانکها مورد توجه قرار گیرد. همچنین ارز دیجیتال وابسته به بانک مرکزی میتواند رقیبی جدی برای سایر ارزهای دیجیتال به شمار آید. یک ارز دیجیتال داخلی که با حمایت و پشتیبانی یک دولت قابل اعتماد ایجاد شود، به عنوان یک واحد پول ملی به شمار میرود و ممکن است باعث از بین رفتن ارزهای دیجیتال با پشتیبانی یک نهاد خصوصی (مثل تتر یا سایر Stablecoin ها) شود.
معایب ارز دیجیتال بانک مرکزی
یکی از بزرگترین معایب و چالشهای موجود در حوزه ارزهای دیجیتال بانک مرکزی، دور شدن مردم از بانکها و بیتوجهی به این نهادهای مالی میباشد که این موضوع به نوبه خود تغییرات جدی را در سیاستهای پولی بانکها ایجاد خواهد کرد و ریسک و هزینه زیادی را به بانکها تحمیل میکند. ارائه ارز دیجیتال وابسته به بانک مرکزی، مستلزم ارائه خدمات در حوزه جدیدی است که بانکها بایستی زیرساختهای آن را فراهم کنند. خدماتی از قبیل، ایجاد کیف پول دیجیتال و فراهم کردن زیرساختهای آن، بررسی تراکنشها و ایجاد قوانین جدید، از جمله هزینههایی است که به بانکها تحمیل خواهد شد.
علاوه بر تمامی موارد بالا، بروز اتفاقاتی مثل هک شدن اطلاعات و مشکلات این چنینی را میتوان به عنوان یک از موانع اجرایی شدن ارزهای دیجیتال بانک مرکزی برشمرد.
تائو ژانگ، مدیر صندوق بینالمللی پول، روش دیگری را برای عملیاتی شدن استفاده از ارزهای دیجیتال در بانکها معرفی کرده است؛ بدین صورت که یک ارز دیجیتال واحد با همکاری بین یک موسسه خصوصی و بانک مرکزی ایجاد شود. موسسه خصوصی مسئولیت اجرای این پروژه را برعهده گرفته و سیاستهای کلی توسط بانک مرکزی تبیین شود. این ایده توسط بانکهای زیادی مورد استقبال قرار گرفته است به طوریکه کشور سوئد، به دنبال ایجاد یک ارز دیجیتال با همکاری میان بانک مرکزی و یک شرکت خصوصی میباشد. همچنین کشورهای دیگر از این ایده استقبال کردهاند و به نظر میرسد در صورتی که تمایل به ایجاد یک ارز دیجیتال وابسته به بانک مرکزی را داشته باشند، از این روش برای عملیاتی شدن آن استفاده کنند.
بیشتر بخوانید:
ورود بانک مرکزی اروپا به حوزه ارزهای دیجیتال
بانکداری بر روی بلاکچین (بخش اول)
کاربردهای مهم بلاک چین (بخش اول)
دفتر کل توزیع شده (Distributed Ledger) چیست؟
بلاک چین و آینده زیر ساخت های مالی (بخش اول)
بلاک چین و آینده زیر ساخت های مالی (بخش دوم)
چالش های تنظیم مقررات بیت کوین و ارزهای دیجیتال
منبع: مرکز تحقیقات بلاک چین