روز گذشته (۲۰ دی) اتحادیه اروپا دستورالعمل جدیدی برای مبارزه با پولشویی ارائه داد. این دستورالعمل (AMLD)، پنجمین قانون ضد پول شویی است که با هدف تلاش برای افزایش شفافیت در تراکنشهای مالی و مقابله با تأمین مالی تروریست در سراسر اروپا به تصویب رسیده است. قوانین درج شده در دستورالعمل پنجم (AMLD5)، حوزه قانونگذاری خود را به خدمات مرتبط به ارزهای دیجیتال نظیر صرافیهای ارزهای فیات و همینطور ارزهای دیجیتال یا ارائهدهندگان کیف پولها بر بستر وب گسترش داده است و قصد دارد تا افرادی را که در تراکنشهای ارزهای دیجیتال دخیل هستند، شناسایی کند. شاید این گام بتواند با پولشویی و تأمین مالی تروریست مبارزه کند.
به گفته کارشناسان، دستورالعمل AMLD5 باعث شفافیت در شناخت پشت پرده اشخاص حقوقی میشود و از پولشویی و تأمین مالی تروریست توسط سازمانهای غیرشفاف جلوگیری خواهد کرد. به زبان سادهتر مشخص میکند که مالک و گرداننده حقیقی یک شرکت خاص چه کسی است. همچنین بر اساس اسناد موجود در حسابهای بانکی افراد و شرکتها، اتحادیه اروپا دسترسی بیشری به اطلاعات خواهد داشت. این امر باعث میشود تا بین بازرسان ضد پولشویی همکاری و تبادل اطلاعات ایجاد شود و با همکاری بانک مرکزی اروپا، ضوابط مورد نیاز برای برخورد با کشورهای دارای ریسک گسترش یابد و حراستهای سطح بالایی را در مورد جابهجایی پول از این کشورها انجام شود.
در صورت عدم اجرای این دستورالعمل، جریمه سختی گریبانگیر خاطیان خواهد بود. به عنوان مثال دولت اتریش، برای ارائه کنندگان خدمات مرتبط با ارزهای دیجیتال که به این دستورالعمل پایبند نباشند، جریمه ای ۲۰۰,۰۰۰ یورویی وضع کرده است. به همین دلیل است که کسبوکارهای حوزه ارزهای دیجیتال در صورت پرداخت جریمه نمیتوانند مدت زیادی دوام بیاورند و مجبور به قبول آن هستند.
تاثیر دستورالعمل ضدپولشویی (FATF) بر روی شرکتهای حوزه ارزهای دیجیتال
تا کنون کسبوکار تعداد زیادی از شرکتهای فعال در حوزه ارزهای دیجیتال در سرتاسر دنیا به دلیل قوانین سخت گیرانه مبارزه با پولشویی متوقف شده است. استخر استخراج هلندی سیمپل کوین (Simple Coin) و پلتفرم بازیهای رایانهای چاپ کوین (Chopcoin)، نمونهای بارز از این شرکتها هستند که پس از انتشار دستورالعمل پنجم مبارزه با پولشویی از سمت FATF فعالیتشان محدود و یا بطور کامل متوقف شده است.
علاوه بر اینها، شرکت ارائهدهنده کیف پول «Bottle Pay» به تازگی اعلام کرد که فعالیتهای خود را در پایان سال ۲۰۱۹ متوقف کرده است. در حساب توئیتری این شرکت نوشته شده: «از آنجایی که ما یک پلتفرم ارائهدهندهی خدمات امانتداری کیف پول بیت کوین در بریتانیا هستیم، مجبور به پذیرش مقررات 5AMLD خواهیم بود که در ۱۰ ژانویه ۲۰۲۰ اجرا میشود. مقدار و نوع اطلاعات شخصی اضافهای که ما باید از کاربرانمان جمعآوری کنیم، تجربه کاربری فعلی را بهشدت دگرگون و منفی میکند و ما مایل نیستیم که این را به کاربرانمان تحمیل کنیم.»
بر اساس دستورالعمل پنجم FATF، تمامی پلتفرمها و کیف پولهای ارز دیجیتال، موظف به انجام احراز هویت مشتریان خود هستند. سیمپل کوین در بیانیه خود اعلام کرد:
طبق دستورالعمل پنجم، ملزومات شناخت مشتری (KYC) و مبارزه با پولشویی فراوانی از سیمپل کوین درخواست شده است. به دلیل اینکه ما به عنوان یک ارائه دهنده خدمات امانتدار داراییها شناخته میشویم؛ مسئلهای که گریبانگیر بسیاری از کسبوکاررهای حوزه ارزهای دیجیتال خواهد شد. وقتی پای قانون در میان باشد، مجبور خواهیم شد تا از شما مشتریان بخواهیم، به منظور مبارزه با پولشویی، احراز هویت کنید. مدتی است که به دنبال راهکاری برای حل این مشکل میگردیم، اما به نظر میرسد راه حلی باقی نمانده است. به قدرت ارزهای دیجیتال و توانایی بالقوه آنها ایمان داریم. استخراج باید برای هر کسی که حریم شخصی کاربرانمان را به خطر نمیاندازد در دسترس باشد. باید منتظر ماند و دید که تاثیرات این اقدامات بر استخرهای استخراج چیست.
این در حالی است که برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچون آلمان، هلند و ایتالیا، دستورالعمل پنجم FATF را مورد پذیرش قرار داده و اجرایی خواهند کرد. بریتانیا نیز متعهد شده است که علیرغم برنامههای برگزیت (خروج از اتحادیه اروپا)، این دستورالعمل را اجرایی نماید. به طور کلی میتوان گفت اخیرا توجه اتحادیه اروپا به حوزه ارزهای دیجیتال به شدت افزایش پیدا کرده و اولین مجموعه قوانین خود را برای تغییر رفتار شرکتهای این حوزه تصویب کرده است. حال این بستگی به شرکتهای فعال در این حوزه دارد که مقررات جدید را بپذیرند یا با پذیرفتن جریمه به کار خود ادامه دهند.
بیشتر بخوانید:
همه چیز در مورد کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF)
امکان پولشویی در ارزهای دیجیتال بیشتر است یا پولهای رایج؟
اکانتهای قدیمی و وریفای نشده صرافی پولونیکس ارتقا گرفتند!
آمریکا لایحه جدیدی برای نظارت بر داراییهای دیجیتال تنظیم میکند
آینده بلاکچین و ارزهای دیجیتال در ایران
منبع: مرکز تحقیقات بلاکچین