یک پژوهش مشهور از "برد باربر (Brad Barber) و همکاران" نشان میدهد که بصورت کلی اغلب معاملهگران فعال در بازارهای سرمایه ضرر میکنند. شواهد گویای این هستند که تنها گروه بسیار کوچکی از معاملهگران میتوانند به صورت مستمر سود کسب کنند. بر اساس گفته اساتید ترید و معاملهگری، دلیل چنین عملکرد ضعیفی شاید عدم انتخاب استراتژی معاملاتی مناسب و یا قالب ذهنی محکوم به شکست این افراد باشد. در ادامه این مقاله میخواهیم چیز دیگری را مطرح کنیم، اینکه ترید و معاملهگری یک شغل به حساب میآید و معاملهگران به همان دلیلی شکست میخورند که کارآفرینان و استارتآپها شکست خوردهاند.
پاتریک هنری (Patrick Henry) در یک مقاله ارزشمند، پژوهشی را مطرح میکند که در آن میزان موفقیت استارتآپها و همچنین دلیل شکستشان را نشان میدهد. در این مقاله بیان میکند که در بین استارتآپها شکست بسیار رایج است، بطوری که ۷۵ درصد از شرکت های پر ریسک در نهایت به طور کامل متوقف میشوند. از رایجترین دلایل شکست میتوان به نداشتن انگیزه، نداشتن تمرکز، عدم تمایل به یادگیری، نداشتن راهنما، نداشتن دانش کار، نداشتن تیم مناسب، نداشتن سرمایه و نداشتن یک الگوی تجاری منطقی اشاره کرد.
از طرف دیگر هنری بیان میکند که موفقیت استارتآپها به دلیل تعهد مداوم، میل به گوش دادن، یاد گرفتن و تغییر، رابطه مستحکم با یک مربی و استاد، و داشتن دانش پایهای قوی میباشد. جالب است بدانید که استارتآپهای جدید و موفق با سرمایه اولیه بسیار کمی شروع به فعالیت کرده اند و در حین رشد برای مرحله بعدی، سرمایه کافی را بدست آوردهاند. رقیبان کمتر موفق آنها با سرمایه کلانی شروع میکنند و در مراحل یادگیری اولیه بیشتر آن را از دست میدهند.
برای اینکه بفهمیم چطور از این یافته در ترید و معاملهگری استفاده کنیم، فرض کنید که یک کارآفرین میخواهد رستورانی را راه اندازی کند. میتوانیم فرض کنیم که فاکتورهای مهم متعددی برای موفقیت این سرمایه گذاری وجود دارند:
۱. مکان: تاسیس یک رستوران در یک محل خاص میتواند موفق شود اما در جای دیگر شکست بخورد. این نتایج به عوامل متعددی مانند نیاز و علاقه مشتری، قیمت، منو و محیط رستوران بستگی دارند. این رستوران در یک مکان شلوغ با خدمات مشابه زیاد شانس موفقیت کمی دارد، اما یک محل خلوت شاید به دلیل خاصی خلوت شده است. نکته اصلی شناسایی فرصتهای بکر و تازه است.
۲. محصول و روش درست: منو خدمات باید شامل نیاز و علایق مردم باشد و در بخش اجرایی، رستوران همیشه باشد غذای با کیفیت ارائه کند. تولید یک محصول خوب در مرحله نخست به دستور پخت آن مربوط است اما چیزی که بر مشتری اثر گذار است در واقع نحوره ارائه آن است.
۳. برنامه تجاری درست: این رستوران چطور میتواند منو خود را رشد دهد؟ چطور میتواند به عنوان یک تجارت رشد کند؟ از نظر مشتریهای جدید چطور دیده میشود؟ شروع و افتتاح رستوران تنها آغاز کار است. بک برنامه تجاری درست مراقب این است که همه مراحل، از بازاریابی تا تولید محصول، بر اساس یک روش متفکرانه بر پایه اطلاعات درست، تجربه و مهارت انجام شود.
۴. تیم درست: با رشد یک تجارت هیچ کس قادر نخواهد بود که همه کارها را خودش انجام دهد. یک نفر باید به مشتریها خوش آمد بگوید، افرادی باید در آشپزخانه وهمچنین سالن کار کنند، افرادی برای تامین مواد اولیه نیاز هستند و دستیاری که کارهای قانونی و حسابداری را انجام دهد. رستوران رشد کرده و به یک سازمان واقعی تبدیل میشود. بعنی افراد زیادی با تخصصهای گوناگون گردآوری میشوند که برای سازماندهی آن نیاز به یک رهبر است.
با این پیش زمینه میتوانیم یک تریدر مستقل را در نظر گرفته و ببینیم که آیا عناصر موفقیت را دارد؟
۱. مکان: محل برای یک تریدر یعنی دستهای از بازارها و فرصتهای معاملاتی که آنها را دنبال میکند. بسیاری از معامله گران در جایی به دنبال نفت هستند که دیگران در حال حفاریاند و با این کار شانس موفقیت خود را کاهش میدهند. در کارگزاری اس ام بی کپیتال، تاکید زیادی به یافتن سهمهای در حال معامله است که در آنها حجم، نوسان، خبرهای مهم و عوامل دیگر باعث ایجاد فرصت معاملاتی میشوند. نکته کلیدی این است که چیزی که معامله میکنید، به اندازه همان روش و استراتژی معاملهگری اهمیت دارد. بسیاری از معاملهگران مانند اغلب استارتآپها خود را در یک موقعیت اشتباه قرار میدهند و با این کار شانس موفقیت خود را کاهش میدهند.
۲. محصول و روش درست: بعد از سالها کار بر روی عملکردد معاملهگران به این نتیجه رسیدهام که عامل اصلی موفقیت در ترید، داشتن روشهای چندگانه بر اساس شرایط مختلف و متنوع بازار است. در برخی از بازارهای مالی، یک تریدر موفق داراییهای خاصی را فروخته یا خریداری میکند و در بازارهای دیگر، ممکن است که ارزش نسبی یا نوسان آنها بین چندین دارایی دیگر را مورد معامله قرار دهد. تعیین چگونگی انجام معاملات و روش مدیریت درست سبد سرمایهگذاری (پورتفولیو) نیازمند یک استراتژی معاملاتی دقیق و سختگیرانه است. سرمایه گذاری که تنها در یک محل و با یک سبک سرمایهگذاری به دنبال فرصت معاملاتی است، به احتمال زیاد شکست میخورد. بدون داشتن یک دانش و نجربه تخصصی، کسب چنین مهارتی بسیار سخت است.
۳. برنامه تجاری درست: بسیاری از معاملهگران در مراحل اولیه موفق میشوند و تنها وقتی شکست میخورند که سعی میکنند سود و ریسک خود را افزایش دهند. استراتژیهایی که برای شروع اولیه جواب دادهاند، ممکن است با استراتژیهایی که برای گرفتن یک سود مداوم نیاز است، متفاوت باشند. یک تجارت موفق بصورت روزانه کار خود را بصورت روندی مدیریت کرده و با چشماندازی بلند مدت به پیشرفت ها و فرصت های آتی عمل میکند. دلیل اینکه بسیاری از معاملهگران شکست میخورند این است که فاقد یک برنامه رشد پایدار هستند و وقتی که میخواهند تجارت خود را گسترش دهند به جهتهای مختلف کشیده میشوند. بر اساس مشاهدات نظری، این معامله گران با سرمایه کم شروع نمیکنند و در آغاز کار خود سرمایه زیادی را از دست میدهند.
۴. تیم درست: رستورانی را تصور کنید که در آن صاحب رستوران میخواهد همه کارهای آشپزخانه، سالن کار، ظرف شور، بازاریاب، مسئول خریدو حسابدار را انجام دهد. یک معاملهگر منفرد نیز به تنهایی کار زیادی را از پیش نمیبرد. نمیتواند نسبت به رقیبان قوی خود و در شرایط بازاری که هر لحظه خیر جدیدی منتشر میشود، موفق باشد. این معاملهگر به منابع خبری از کارگزاریهای درست، تحلیلگران بازار و همکاران متفکر نیاز دارد. توجه کنید که گروههای معاملهگری بزرگی مانند Futures.io و Traders4acause.org به وجود آمدهاند که منابع بزرگی را در دسترس معاملهگران مستقل قرار دهند. این منابع شامل وبینارها، کنفرانسها، جلسات، پژوهشهای قابل دانلود و شبکهای از معامله گران میباشند. بطور مشابه شاهد رشد روزافزون تیمها و گروهها در تالارهای معاملاتی، شرکتهای مدیریت سرمایه و همینطور شرکتهای اختصاصی معاملهگری هستیم. در این تیمها افراد معامولا بر اساس تجربه و مهارت خاص خود، معاملهگران تازهکار را حمایت میکنند. به نقش مربیگری در استارتآپهای موفق که هنری در پژوهش خود اشاره کرده توجه کنید.
همانطور که قبلا هم تاکید کردیم، بهترین تمرین این است که فرض کنید که شخصی به شما مراجعه میکند و به دنبال سرمایه برای معاملهگری است، در حالی که موقعیت، استراتژی و روش، برنامه و کار تیمی او دقیقا مانند شماست. آیا اگر روش معاملاتی شخصی مانند شما باشد، در او سرمایهگذاری میکنید؟ به احتمال زیاد پاسخ شما خیر خواهد بود، و این دلیل اصلی شکست معاملهگران است! نه تنها بخاطر اینکه الگوی معاملهگری اشتباه و یا قالب ذهنی اشتباهی دارند، بلکه به خاطر اینکه فعالیت عملکردی خود را به یک تجارت پایدار تبدیل نکردهاند. در اصل هر معاملهگر موفقی، یک کارآفرین موفق است. شما نمیتوانید این چهار بعد موفقیت را با کارهایی مثل نگاه کردن به نمودارهای زیاد، نوشتن یادداشتهای بیشتر و انجام تمرینهای بیشتر رشد فردی، جایگزین نمایید.
مطالب مرتبط:
قوانین موفقیت در ترید و معامله گری
ترید و معامله ارزهای دیجیتال را چگونه شروع کنیم؟
آموزش کامل مارجین ترید در صرافی بیتمکس
منبع: مرکز تحقیقات بلاک چین