بعد از نوسانات اخیر در بازار طلا و ارز، دوباره این سوال زیاد مطرح میشود که سرمایهگذاری در کدام بازار مناسبتر است؟ البته اگر فعلا کرونا ویروس را نادیده بگیریم!
موضوعی که به وضوح مشاهده میشود این است که تورم انتظاری مردم بالا رفته و این انتظار با توجه به تداوم بیانضباطی مالی دولت و سرعت خلق پول، غیر منطقی و اشتباه نیست. همچون نیم قرن گذشته، با افزایش تورم اقتصادی در سال ۱۳۹۹، قیمت داراییها افزایش پیدا خواهد کرد و دلار هم متناسب با تورم رشد قیمت را تجربه خواهد کرد. بنابراین هرفردی باید پولش را به دارایی تبدیل کند که تا پایان سال آتی ارزش (اسمی) داراییاش با افزایش قیمت همراه باشد.
در اینجا مسئله مهم این است که کدام دارایی بازدهی بیشتری حاصل خواهد کرد؟ سرمایهگذاری مستقیم (مثلا در استارتآپها)، بازار ارز (دلار، یورو و ...)، مسکن، زمین، طلای آبشده، سکه، سهام شرکتها، اوراق با درآمد ثابت، بانک، بازار ابزارهای مشتقه و... گزینههای متعددی هستند که پیشِ روی سرمایهگذاران قرار دارد. اما سرمایهگذاران باید کدام را انتخاب کنند؟
با توجه به اصول دانش مالی، اولین پاسخ، ایجاد سبد دارایی است. اما پاسخ دقیقتر به میزان ریسکپذیری شما به عنوان یک سرمایهگذار وابسته خواهد بود. اغلب افراد ریسکگریز هستند و ترجیح میدهند که در ازای یک بازدهی و سود مشخص، ریسک کمتری داشته باشند. مشکل اینجاست که ریسکی که ما به دارائیهای مختلف نسبت میدهیم، در نتیجه ریسک ادراکی ماست. یعنی ممکن است یک دارایی برای من ریسکی و پرخطر به نظر برسد، اما برای کسی که دانش و اطلاعات (و یا رانت) قویتری از من دارد، آن دارایی بدون ریسک باشد! پس من سهم آن دارایی را در سبدم کاهش میدهم ولی کسی که از من قویتر است، آن دارایی را در سبدش زیاد هم میکند! بنابراین دیدگاه دومی که دانش مالی در اختیار ما قرار میدهد این است که دانش و اطلاعاتتان درباره داراییها را افزایش دهید.
در کجا سرمایهگذاری کنیم؟
اول باید به این نکته اشاره شود که در هر بازاری سرمایهگذاری کنید، به احتمال زیاد تا سال آینده سود خواهید کرد، حتی در بانک! اما مهم این است که سرمایهگذاری شما بیشترین بازدهی را در مقایسه با سایر گزینهها داشته باشد. ابتدا باید سبد دارایی تشکیل دهید و به طور پیوسته اطلاعات و دانش خود در مورد گزینههای سرمایهگذاری را بالا ببرید و سعی کنید تا سبد داراییتان را متناسب با اطلاعات و دانش جدید تعدیل کنید.
برای به کارگیری مبانی نظری فوق باید تعدادی از پارامترهای مورد اهمیت را تخمین بزنیم. در زیر پیشبینیهایی در مورد برخی از گزینههای سرمایهگذاری ارائه میکنیم:
فرض کنید که قیمت دلار از 16 هزار تومان به 18 هزار تومان افزایش پیدا کند، این یعنی 12.5 درصدبازدهی. همچنین اگر نرخ هر اونس طلا از حدود 1600 دلار به 2000 دلار افزایش پیدا کند، 25 درصد بازدهی بدست میآید. بنابراین طلای آبشده در ایران به اندازه (1.25)*(1.125)-1 درصد رشد خواهد داشت، یعنی حدود 40 درصد.
با توجه به رابطه مستقیم میان قیمت سکه با طلای آبشده و همچنین حباب مثبتِ آن در دوره رشد قیمت، احتمالا بازدهی سکه کمی بیشتر از 40 درصد خواهد بود. قیمت مسکن نیز احتمالا متناسب با نرخ تورم رشد خواهد داشت. یعنی بازدهی کمتر از 40 درصد. بانک و اوراق با درآمد ثابت هم بازدهی کمتر از 20 درصد را خواهند داشت.
در مورد سایر گزینهها نمیتوان بصورت قطعی صحبت کرد. مثلا در بورس ایران شرکتهایی وجود دارند که امکان بازدهیهای بالای صدرصد را دارند! با اینحال، اگر کسی پرتفویی بسیار متنوعی داشته باشد احتمالا میتواند از این لحظه که شاخص کل در محدوده 500 هزار واحد قرار دارد، بیش از 40 درصد بازدهی از بازار سهام کسب کند. این بدین معنی است که شاخص بازار بورس ایران میتواند اعدادی بالاتر از 700 هزار را هم به راحتی به خود ببیند. همچنین بازار ارزهای دیجیتال (مثل بیتکوین) احتمالا با توجه به تضعیف روزافزون دلار، سقوط و نزولهای زیادی را تجربه خواهد کرد که کسب بازدهی از آن وابسته به عملکرد شخصی و دانش و مهارت افراد در ترید و تحلیل تکنیکال است.
جمعبندی کاربردی
براساس آنچه که گفته شد، میتوان اینگونه جمع بندی کرد:
- بیشترین بازدهی را بورس ایران و بازار ارزهای دیجیتال خواهند داشت، بیش از 40 درصد.
- در رتبه بعدی سکه قرار دارد، بیش از 40 درصد.
- در رتبه سومِ بازدهی، طلای آبشده قرار دارد، حدود 40 درصد.
- در رتبه چهارم مسکن قرار دارد، بین 20 تا 40 درصد.
- در رتبه پنجم بازار پول و اوراق با درآمد ثابت قرار دارد، حدود20درصد.
- و در رتبه آخر، بازار ارز قرار میگیرد، حدود 12 درصد.
با توجه به رتبهبندی فوق و متناسب با میزان ریسک پذیری، باید یک سبد دارایی تشکیل داد و البته در مورد اعداد و ارقام مطرح شده به طور پیوسته هوشیار بود و تغییرات را به طور لحظهای اعمال کرد. توصیه میشود که ارزهای دیجیتال و بازارهای مشتقه نیز درصدی از سبد شما را به خود اختصاص دهند. لازم به ذکر است که سرمایهگذاری در سرمایه انسانی مانند کسب مهارت و... و یا در مواردی که قابل سنجش نیستند مثل کمکهای خیریه، در این مقاله در نظر گرفته نشده اند.
بیشتر بخوانید:
در بورس سرمایه گذاری کنم یا ارزهای دیجیتال؟
ترید و معامله ارزهای دیجیتال را چگونه شروع کنیم؟
تفاوت سرمایه گذاری در بورس ایران با بازار ارزهای دیجیتال
سرمایه گذاری بلند مدت در ارزهای دیجیتال
طلا یا بیت کوین؟ سرمایه گذاری بر روی کدام یک سودآورتر است؟
ایجاد سبد سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال
اثر مرکب در سرمایه گذاری (ارز دیجیتال، بورس، فارکس)
دلار یا بیت کوین؟ در کدام سرمایه گذاری کنیم؟
منبع: مرکز تحقیقات بلاکچین